Landelijk netwerk ZIEN

Het Zelfregie Initiatieven Eetstoornissen Netwerk (ZIEN) is een landelijk netwerk van maatschappelijke initiatieven voor mensen met een eetstoornis en hun naasten. ZIEN streeft naar deskundigheid en kwaliteit op basis van ervaringsdeskundigheid. Het netwerk wil alle expertise op het gebied van ervaringsdeskundigheid in eetstoornissen delen met ketenpartners en beleidsmakers. Het doel is om erkenning te krijgen voor de waarde van ervaringsdeskundigheid in de zorgketen en om de hulp voor mensen met een eetstoornis te verbeteren. 

De deelnemende organisaties, of leden, bieden informatie en laagdrempelige ondersteuning op basis van ervaringsdeskundigheid aan mensen met een eetstoornis en hun naasten. Hier kunnen zij terecht voor informatie, steun, begrip, ondersteuning en belangenbehartiging in alle fases van ziekte en herstel.

De leden delen kennis om elkaar te versterken en streven samen naar structurele financiering voor ervaringsdeskundige initiatieven. Ze werken vanuit hun eigen ervaring en verrijken deze met collectieve ervaringen, theoretische kennis, inzichten en trainingsvaardigheden. Ze streven naar verbetering van de zorg en bevorderen zelfregie en herstel.

De leden benadrukken het belang van ervaringsdeskundigheid en hanteren een set van kwaliteitscriteria waaraan elke ervaringsdeskundige moet voldoen. Ze brengen de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid onder de aandacht bij politici, beleidsmakers en ketenpartners. Ze komen gemiddeld vijf keer per jaar bij elkaar voor overleg, waarvan minimaal één keer per jaar op locatie bij een van de leden.

ZIEN logo donker

Wij zijn ZIEN !

We zetten alle deelnemende organisaties voor je op een rijtje.

Dalisay Recovery is een zelfregie en herstel initiatief en biedt laagdrempelige ondersteuning voor iedereen die op de één of andere manier worstelt met eten en aanverwante mentale kwetsbaarheden, maar ook voor hun naasten.

Dit doen zij onder andere door middel van inloopmomenten in Medemblik en Warmenhuizen, door het bieden van 1 op 1 ondersteuning, lotgenotenbijeenkomsten, workshops en nog veel meer.

Het Leontienhuis coacht mensen met een eetstoornis en hun naasten naar herstel. Dat doen ze met positieve ondersteuning, met ervaringsdeskundigheid als basis. Herstellen van een eetstoornis is een gevecht. Iemand met een eetstoornis moet iets loslaten wat een deel van zichzelf is geworden. En dat is doodeng. Bij het Leontienhuis laten ze zien en ervaren dat jezelf zijn goed genoeg is. De ervaringsdeskundigen zijn het springlevende bewijs dat herstellen écht kan. Zij staan voor je klaar. #altijdvoorjou

Bij meRecovery in Zeist vind je als jongere met een eetstoornis ondersteuning op jouw weg naar een gezond en fijn leven zonder eetstoornis. Ook coachen ze ouders en andere naasten om hun kind of dierbare door deze moeilijke tijd heen te loodsen. Ze werken met vrijwilligers en ervaringsdeskundigen die zelf zijn hersteld van een eetstoornis of het van dichtbij hebben meegemaakt. Je vindt er een luisterend oor, tips, praktische ondersteuning en inspirerende activiteiten op het gebied van kunst en mindfulness. Daarnaast is meRecovery een informatiepunt voor professionals in de zorg, onderwijs en hulpverlening.

Praktijkhuis Inspiration is een inloophuis voor iedereen die te maken heeft met een eetstoornis. Vòòr, tijdens en ná behandeling.

Realcovery Inloophuis is een inloophuis voor degene die met een eetstoornis kampt & naasten als een aanvulling op de reguliere zorg. Ze coachen en motiveren niet alleen de cliënt zelf, maar zijn ook een sparringpartner en luisterend oor voor naasten. Het is een vrijwilligersorganisatie die werkt op basis van ervaringsdeskundigheid.

Bij Stichting JIJ bieden ze persoonlijke en ervaringsdeskundige ondersteuning in iedere fase van (herstel van) eetproblematiek. Bij Stichting JIJ kun je jezelf zijn en heb je zelf de regie over jouw herstel. Er is altijd ondersteuning van een herstelde ervaringsdeskundige en er wordt gekeken naar het holistische plaatje met aandacht voor de onderliggende oorzaken en omgeving.

Juntos is een ontmoetingsplek voor iedereen met een eetprobleem. Waar je niet alleen bent met je gedachten. Waar je je niet hoeft te schamen dat je allerlei gedachten hebt rondom eten en dat je soms rare dingen doet. Een plek waar je begrepen wordt, zodat je erover kan (leren) praten. Waar je niet alleen bent. Dat je niet alleen je eetprobleem bent. Dat je gewoon even mag zijn en een spelletje met een leeftijdsgenoot kan doen of wat in elkaar kan knutselen. Juntos betekent samen in het Spaans. Samen. Met elkaar!

Stichting Kiem zet zich in om de impact van eetstoornissen te minimaliseren. De stichting richt zich middels haar kernprogramma’s op kennisbevordering onder naasten, scholen en professionals. Dit doet zij zodat (jonge) mensen die kampen met een eetstoornis weer vooruit kunnen. Ook beoogt Stichting Kiem het werkveld te versterken en te verbinden, bewustwording in de samenleving te vergroten en het werkveld, patiënten en naasten van goede en inhoudelijke informatie te voorzien. 

Stichting (W)EET WAT JE DOET heeft als doel het bevorderen van de preventie van eetproblemen in sport en dans en het stimuleren van gezond presteren binnen de sport. Hiertoe verspreidt ze informatie en geeft workshops om het ontwikkelen van eetproblematiek binnen de (top)sport en dans te helpen voorkómen en tijdig te signaleren. Onze verschillende trainingen richten zich op sporters, trainers en coaches, overige (medische) stafleden, ouders, bestuur, of zijn door alle clubleden te volgen. Ook voor zorg- en hulpverleners verzorgen we bijscholing over de rol van bewegen bij herstel van een eetstoornis.

Disclaimer: ZIEN is ontstaan uit een samenwerking van verschillende stichtingen en is oorspronkelijk gestart onder de naam Interesse. ZIEN wordt ondersteund door de patiëntenvereniging WEET en werkt nauw samen met Ixta Noa.